justdesserts.blogg.se

En blogg om mitt liv som bagare/konditor där jag delar med mig av bilder,recept,humor och serier/filmer jag vill tipsa om :)

Christinas pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime

Kategori: Allmänt

Christinas pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime

Christinas recept på tre sorters småkakor: pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime.

Antal portioner: 30 st
Ingredienser

Pariservåfflor

150 g smör, rumsvarmt 
3 dl + 2 msk vetemjöl 
4 msk vispgrädde 
1 msk strösocker 
1-2 dl strösocker till garnering 
Smörkräm

100 g smör 
2 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 st äggula 
1 tsk Amaretto (mandellikör) 
Korintkakor

50 g korinter 

100 g smör 
0,75 dl strösocker 
1.75 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
0.5 tsk vaniljsocker 
Kokostoppar med lime

35 g smör, smält 
1 st stort ägg 
1 st äggvita 
1.5 dl socker 
200 g kokosflingor (ca 5 dl) 
1 st lime, rivet skal 
2 dl kallrörd marsankräm 
1 msk Amaretto (mandellikör) 
2 st lime, till garnering 
100 g mörk choklad  

Gör så här

1. Parisiervåfflor
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Arbeta ihop samtliga ingredienser med elvisp.

3. Kavla ut degen tilld den är 3-4 mm tjock. Nagga degplattan med en gaffel och stansa ut runda ringar i lagom storlek, ca 3-4 cm i diameter. 

4. Tryck kakornas översida lätt i strösockret och lägg dem med sockersidan uppåt på en smord plåt. Grädda kakorna i ca 5 minuter, låt svalna.

5. Smörkräm
Rör ihop smör, florsocker, vanilj, äggula och likör till en fluffig smörkräm. Lägg ihop pariservåfflorna två och två med smörkräm emellan.

6. Korintkakor
Sätt ugnen på 175 grader.

7. Rör socker och smör poröst och vitt. Mixa vetemjöl, bakpulver,vaniljsocker och korinter. Du kan också använda matberedare, tillsätt då korinterna efteråt på bakbordet.

8. Rulla längder av degen och dela i bitar. Rulla till bollar och lägg glest på en plåt.

9. Sätt tre korinter i mitten av varje kaka som garnering och tryck till lite försiktigt. Grädda kakorna i ca 5-8 minuter.

10. Kokostoppar med lime
Sätt ugnen på 175 grader.

11. Smält smöret. Tillsätt resterande ingredienser och låt stå i ca 10 minuter.

12. Forma till kokostoppar och grädda i ca 15 minuter. Doppa eller ringla över smält choklad när topparna fått svalna.

 Bilden blev  konstig, vet inte varför men ni får ta bilden som den ser ut idag, ska bli bättre 

Vecka 4 i Hela Sverige bakar så var småkakor veckans bak. 3 sorters småkakor och Christinas tyckte jag blev bäst den veckan.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: