Hela Sverige bakar v: 6
Kategori: Allmänt
Emelies hasselnötsbakelse
Moster fia en espresso- och hasselnötsbakelse.
Ingredienser
Moster fia
250 g smör/margarin, rumstemp
5 dl socker
5 dl havregryn
0.75 dl kaffe
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
0.25 dl vatten
400 g mörkchoklad
2 msk matolja
Strössel
Rulltårta
3 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl mjölk
Smörkräm
300 g smör
4 dl florsocker
2 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
Starkt kaffe efter smak
2-3 st äggulor
Garnering
250 g hackade hasselnötter
6-10 st kaffebönor
Gör så här
1. Moster fia
Vispa ihop smör och socker fluffigt.
2. Tillsätt resten och vispa allt i cirka 5 minuter. Spritsa ut/klicka toppar på en plåt och ställ in i frysen i cirka 60 minuter.
3. Doppa i choklad, strö över strössel och låt stelna i kyl.
4. Rulltårta
Vispa ägg och socker pösigt
5. Blanda ihop mjöl och bakpulver. Sikta ned i äggsmeten och vänd ihop.
6. Tillsätt vätskan.
7. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
8. Grädda i 250 grader cirka 5 minuter.
9. Vänd över kakan på ett sockrat papper och dra bort pappret som kakan gräddades på.
10. Smörkräm
Vispa ihop smöret och sockret fluffigt.
11. Tillsätt kakao, vanilj och kaffe.
12. Vispa ner äggulan.
13. Bred på kakan och rulla ihop.
14. Täck utsidan och rulla i nötterna. Lägg kallt.
15. Tag fram och skiva upp, spritsa toppen och dekorera med en kaffeböna.
Emelie som tyvärr åkte ut ur Hela Sverige bakar igår:( hon har varit duktig iallafall.