pepparkaks recept
Kategori: Allmänt
Pepparkaksdeg
Det här är degen som kan användas till både pepparkakshus och till helt vanliga pepparkakshjärtan! Pepparkaksdeg mår bra av att stå och vänta, gärna till nästa dag.
Antal portioner: 50
Ingredienser
3 1/2 dl sirap
2 1/4 dl socker
300 g smör
850 g vetemjöl
3 ägg
1-2 msk kanel
1-2 msk nejlikor
1-2 msk ingefära
5 g bikarbonat
Kristyr:
6 dl florsocker
1 dl äggvita
1 msk citronsaft
Gör så här
1. Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan kallna.
2. Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt degen stå kallt, gärna till nästa dag.
3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt kallna helt.
4. Kristyr: Vispa ihop florsocker, äggvita och citronsaft till kristyren med elvisp. Vispa länge och väl, då blir kristyren snövit och fast. Spritsa kristyren på pepparkakorna. Det gör du enklast genom att använda engångssprits. Du kan också rulla en strut av smörpapper. Tips: Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.