Ronnies kanelbullar och gifflar med apelsinkräm
Kategori: Allmänt
Ronnies kanelbullar och gifflar med apelsinkräm
Ronnies recept på sötebröd: helt vanliga kanelbullar med flagad mandel samt lyxiga gifflar med apelsinkräm.
Antal portioner: 24 st
Ingredienser
Grunddeg
13 dl mjöl (ingår även utbakning i det)
3.5-4 dl mjölk
200 g socker
200 g smör
1 st ägg
1 msk kardemummakärnor
50 g jäst
Kanelfyllning
100 g smör
100 g socker
30 g kanel
15 g kardemummakärnor
Topping till kanelbullar
Ägg och mjölk att pensla med
Smör
Pärlsocker
Flagad mandel
Apelsinkräm
1 st apelsin, rivet skal
2.5 dl färskpressad apelsinjuice (av ca 2 apelsiner)
2 msk socker
3 st äggulor
3 msk socker
2 msk maizena
25 g smör
Apelsinmarmelad, engelsk lite bitter typ (gärna hemgjord)
Topping till apelsingifflar
Smör
Strösocker
Gör så här
1. Deg
Krossa kardemumman.
2. Smält smöret och häll mjölken och kardemumman. Värm till 30 grader. Använd termometer så blir det inte för varmt.
3. Lös upp jästen med lite av vätskan i degbunken. Häll i resten av ingredienserna och knåda på medelfart i 10 min. Handknådar du så bör det ta lite längre tid.
4. Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.
5. Stjälp upp degen och knåda den lätt. Använd inte för mycket mjöl. Dela degen i två delar.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Kanelbullar
Kavla ut ena halva n av degen till en rektangel ca 30 x 40 cm. Var noga med att mjöla under och lyft degen mellan kavlingarna så att du vet att den inte fastnar. Det är ibland lättare att mjöla ovansidan och vända på degen istället.
8. Bred på kanelfyllningen (se nedan) och rulla ihop degen till en tät rulle som du sedan skär i 3-4 sm breda bitar.
9. Lägg i formar. Jäs övertäckta i ca 30 min.
10. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i ca 15 min. Ät. Drick minst en liter mjölk till!
11. Kanelfyllning
Krossa kardemummakärnorna, vispa samman allt till en slät kräm.
12. Gifflar
Kavla ut degen till en rektangel som är 20 x 70 cm. Tror du att det blir svårt kan du göra en 40 x 35 cm istället och dela på mitten. Mjöla ofta och lite och lyft degen regelbundet så ordnar det sig.
13. Använd en pizzaskärare eller liknande för att skära ut trekanter med basen 10-12 cm. Det är troligen enklast att skära en i taget och göra giffeln klar innan du skär nästa.
14. Klicka på en rågad tesked av apelsinkräm (se nedan) respektive marmelad vid basen på trekanten. Rulla ihop ganska tätt.
15. Lägg gifflarna på bakplåtspapper med degspetsen nedåt. Jäs övertäckta i ca 30 min.
16. Pensla ytan, men helst inte de skurna kanterna, med uppvispat ägg.
17. Grädda i ca 15 min.
18. Pensla ytan med smält smör och doppa i strösocker. Ät.
19. Apelsinkräm
Blanda allt utom juicen.
20. Koka upp apelsinjuicen och häll över äggblandningen.
21. Koka upp smeten och sjud några minuter. Sila och låt svalna.