justdesserts.blogg.se

En blogg om mitt liv som bagare/konditor där jag delar med mig av bilder,recept,humor och serier/filmer jag vill tipsa om :)

Ronnies kanelbullar och gifflar med apelsinkräm

Kategori: Allmänt

Ronnies kanelbullar och gifflar med apelsinkräm

Ronnies recept på sötebröd: helt vanliga kanelbullar med flagad mandel samt lyxiga gifflar med apelsinkräm.

Antal portioner: 24 st

Ingredienser

Grunddeg

13 dl mjöl (ingår även utbakning i det) 
3.5-4 dl mjölk 
200 g socker 
200 g smör 
1 st ägg 
1 msk kardemummakärnor 
50 g jäst 
Kanelfyllning

100 g smör 
100 g socker 
30 g kanel 
15 g kardemummakärnor 
Topping till kanelbullar

Ägg och mjölk att pensla med 
Smör 
Pärlsocker 
Flagad mandel 
Apelsinkräm

1 st apelsin, rivet skal 
2.5 dl färskpressad apelsinjuice (av ca 2 apelsiner) 
2 msk socker 
3 st äggulor 
3 msk socker 
2 msk maizena 
25 g smör 
Apelsinmarmelad, engelsk lite bitter typ (gärna hemgjord) 
Topping till apelsingifflar

Smör 
Strösocker  

Gör så här

1. Deg
Krossa kardemumman.

2. Smält smöret och häll mjölken och kardemumman. Värm till 30 grader. Använd termometer så blir det inte för varmt.

3. Lös upp jästen med lite av vätskan i degbunken. Häll i resten av ingredienserna och knåda på medelfart i 10 min. Handknådar du så bör det ta lite längre tid.

4. Låt jäsa övertäckt i ca 45 min.

5. Stjälp upp degen och knåda den lätt. Använd inte för mycket mjöl. Dela degen i två delar.

6. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Kanelbullar
Kavla ut ena halva n av degen till en rektangel ca 30 x 40 cm. Var noga med att mjöla under och lyft degen mellan kavlingarna så att du vet att den inte fastnar. Det är ibland lättare att mjöla ovansidan och vända på degen istället.

8. Bred på kanelfyllningen (se nedan) och rulla ihop degen till en tät rulle som du sedan skär i 3-4 sm breda bitar.

9. Lägg i formar. Jäs övertäckta i ca 30 min.

10. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda i ca 15 min. Ät. Drick minst en liter mjölk till!

11. Kanelfyllning
Krossa kardemummakärnorna, vispa samman allt till en slät kräm.

12. Gifflar
Kavla ut degen till en rektangel som är 20 x 70 cm. Tror du att det blir svårt kan du göra en 40 x 35 cm istället och dela på mitten. Mjöla ofta och lite och lyft degen regelbundet så ordnar det sig.

13. Använd en pizzaskärare eller liknande för att skära ut trekanter med basen 10-12 cm. Det är troligen enklast att skära en i taget och göra giffeln klar innan du skär nästa.

14. Klicka på en rågad tesked av apelsinkräm (se nedan) respektive marmelad vid basen på trekanten. Rulla ihop ganska tätt.

15. Lägg gifflarna på bakplåtspapper med degspetsen nedåt. Jäs övertäckta i ca 30 min.

16. Pensla ytan, men helst inte de skurna kanterna, med uppvispat ägg.

17. Grädda i ca 15 min.

18. Pensla ytan med smält smör och doppa i strösocker. Ät.

19. Apelsinkräm
Blanda allt utom juicen.

20. Koka upp apelsinjuicen och häll över äggblandningen.

21. Koka upp smeten och sjud några minuter. Sila och låt svalna.

 

Ronnie är vinnare av vecka 5 både av mig och av juryn:)
Gifflrna med apelsinkrämen låter gott, kanske testa till helgen?!
Citronkräm hade nog också varit gott att ha i.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: