Mazarintårta
Kategori: Allmänt
Mazarintårta med fläderkräm och bär
Denna tårta är en riktigt somrig mandeltårta med kräm och bär.
Ingredienser
Botten
250 g mjukt smör
500 g mandelmassa
5 st ekologiska ägg
1 dl vetemjöl
smör och mandelspån till formen
Fläderkräm
4 st ekologiska äggulor
0.5 dl strösocker
2.5 msk majsstärkelse
0.5 dl koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde
2 dl vispgrädde
1 l färska bär
Tips
1 sats ger 1 tårta/ 12 bitar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
4. Vänd sist i vetemjölet för hand.
5. Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
6. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Färdigställ tårtan med valfri topping. Se variationer.
7. Fläderkräm:
8. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
9. Blanda ut majsstärkelse med flädersaft.
10. Koka upp vispgrädde, rör ihop den med saften och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
11. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna.
12. Tårtan:
13. Vispa grädden fast och fluffig och vänd ihop den med fläderkrämen.
14. Bred krämen över mazarinbottnen och toppa med färska bär, eller frysta bär om ni har det, ni kan ta den säsongs frukt/bär som finns och det ni tycker om.
15. Njut och bara ha det gött:)