justdesserts.blogg.se

En blogg om mitt liv som bagare/konditor där jag delar med mig av bilder,recept,humor och serier/filmer jag vill tipsa om :)

Surdegrecept och tips för att lyckas

Kategori: Allmänt

 Surdeg, grundrecept

 Recept på surdeg. Den måste tas väl omhand. Om du vill vila den går det bra att stoppa surdegen i frysen.

Ingredienser

Steg 1

1 st äpple 
100 g 35 gradigt vatten 
200 g rågmjöl 
Steg 2

200 g vatten 
200 g rågmjöl 

Tips

Vill du göra en vetesurdeg byter du ut rågmjölet mot vetemjöl. Du kan behöva öka mängden vetemjöl. Det viktiga är att konstistensen blir rätt. 

Gör så här

1. Dag 1-3, steg 1
Råriv ett äpple och blanda det med 100 gram 35 gradigt vatten och 200 gram rågmjöl.

2. Häll blandningen i en glasburk med lock.

3. Ställ burken med locket lite på glänt vid en varm plats till exempel ovanför kylen.

4. Låt burken stå i 3 dagar. Skaka den morgon och kväll.

5. Dag 4, steg 2
Friska degen genom att fylla på med lika delar vatten och mjöl.

6. Rör om och låt stå ytterligare en eller några dagar.

7. Dag 5 eller senare
Nu har du en färdig surdeg som ska förvaras i kylskåp tills det är dags att baka med den.

8. Dagen innan baket ska degen friskas genom att tillsätta lika delar vatten och mjöl.

 

Konsten att starta en surdeg

Om hur man egentligen börjar med sin surdeg. 

Surdeg är en blandning av mjöl och vatten som man låter stå några dagar tills naturliga jästsvampar och mjölksyrabakterier bildas. Det som då uppstår kallas för en surdegsgrund och den förvarar man sen i kylen och tar lite av när det dags att baka bröd. OBS! man får aldrig ta slut på sin surdegsgrund. När du väl har den kan den följa dig hela livet!

Surdegsgrunden håller man vid liv genom att då och då tillsätta lite mjöl och vatten. Detta kallas att friska degen och gör man det kan den överleva hur länge som helst. Kvällen innan man ska baka med surdegen är det dags att friska den och lämna den framme i rums-temperatur över natten. Värme gör att bakterierna förökar sig och det börjar bubbla i surdegen. Bubblor är ett tydligt tecken på liv.

Ofta brukar man friska surdegen med lika delar mjöl och vatten, men vissa föredrar sin surdeg lös, andra tjock. Vill man pausa degen, och inte baka på ett tag, kan man stoppa in den i frysen.

Smarta tips för nybörjaren 
Det är bäst att använda obehandlat ekologiskt eller stenmalet mjöl till surdegen eftersom det innehåller mer spårämnen och naturliga vilda jästsporer som gör det lättare för jäsprocessen att komma igång. Dessutom ger det en bättre smak åt brödet.

För att påskynda jäsningen kan man använda något sött som t ex rårivet äpple, potatis, honung eller russin. Placera gärna burken på något varmt ställe till exempel nära spisen eller ovanför kylen. Surdegen växer rejält i rumstemperatur så tänk på att ha tillräckligt stor burke eller kärl.

Tycker man att det verkar jobbigt att sätta en surdegsgrund kan man alltid fråga sin lokala bagare lite snällt om det går bra att få köpa en kopp surdeg. Eftersom deras degar friskas hela tiden har de oftast en mycket bra jäskultur.

Lycka till!

Sur degens smak kan variera mycket, kan ha äpple i surdegen, sen ha olika sorters mjöl och inte bara ha vetemjöl utan våga testa rågmjöl och andra lite mörka mjöltyper

Kommentarer


Kommentera inlägget här: