Valnötsbröd
Kategori: Allmänt
Valnötsbröd.
400g vatten
50g jäst
160g mörk sirap
40g margarin
6g salt
200g grovt grahamsmjöl
200g rågsikt
440g vetemjöl
50g solroskärnor
50g grohackade valnötter.
1. Blanda figervarmt vatten, jäst, sirap, margarin, salt, allt mjöl och solroskärnorna och kör till en deg ett par minuter, är degen för hård häll i mer vatten, till sista minuterna du kör degen så häll i valnötterna.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och låt vila 15 minuter under bakduk.
3. Väg upp 500g bitar av degen( 3st blir det) och forma sedan till ett runt eller avlångt bröd och lägg i en brödform för att jäsa övertäckt till dubbelstorlek runt 30 minuter. Sätt under tiden igång ugnen på 200 grader.
4. När bröden är dubbelt så stora så sätt in dom i ugnen, men sänk då direkt till 180 grader där dom ska bakas i 25-30 minuter och bröden ska ha en mitten temperatur av 96-98 grader i mitten, då är brödet färdigt att tas ut.
5. Ta ut bröden från formarna och låt svalna på ett galler, eller ät varma med lite smör och ost som är supergott :D
Hoppas ni testar detta goda bröd som jag tagit recept ifrån skolan och minskat ner så man kan baka det hemma, man vill kanske inte ha 12 bröd ;)
Testa detta till helgen