Fryst tiramisù
Fryst tiramisù, en underbar tårta i flera lager med mascarpone (italiensk färskost), mjölkchokladganache, mariekex och kaffesirap.
Färdigt på: 10-12 bitar
Ingredienser
Kexbotten
100 g vetekex + 8–10 kex till mittenlagret (typ mariekex)
50 g smält smör, avsvalnat
Kaffesirap
2 msk kahlúa
3 msk vatten
2 msk snabbkaffepulver
Mjölkchokladganache
100 g mjölkchoklad
0.75 dl vispgrädde
Mascarponefyllning
1 dl strösocker
2 st äggulor
3 st stora ägg
2.5 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
2 msk kahlúa
Dekoration
1–2 msk kakao
100 g mjölkchoklad eller mörk choklad
Gör så här
1. Kexbotten
Krossa eller mixa kexen till fina smulor.
2. Blanda kex med smält smör och forma till en deg.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och den löstagbara kanten på en springform, 18–24 cm i diameter, och tryck ut degen i ett jämnt lager. Låt stå i frysen i 10 minuter.
4. Kaffesirap
Häll kahlúa, vatten och snabbkaffepulver i en kastrull och låt sjuda i cirka 5 minuter. Ta av från värmen och låt svalna.
5. Mjölkchokladganache
Hacka choklad och lägg den i en skål.
6. Värm grädde i en kastrull tills den når kokpunkten.
7. Häll grädden över chokladen, vänta i 30 sekunder och rör sedan till en glansig kräm. Låt svalna.
8. Mascarponefyllning
Blanda socker, äggulor och ägg i en stor skål.
9. Placera skålen över ett vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.
10. Vispa med elvisp tills blandningen nästan har blivit dubbelt så stor och är riktigt fluffig och tjock.
11. Vispa grädde, mascarpone och kahlúa i en annan skål tills det börjar tjockna (men blandningen ska fortfarande gå att hälla) Vänd ihop smeterna och blanda väl.
12. Sätta ihop tårtan
Ta fram formen ur frysen och fördela ungefär en tredjedel av kaffesirapen jämnt över bottenlagret.
13. Häll på hälften av chokladganachen och låt stelna i frysen i 10 minuter (detta steg är inte nödvändigt men gör att de olika lagren inte blandas).
14. Häll på halva mascarponefyllningen.
15. Doppa de hela mariekexen i kaffesirap och fördela dem jämnt över fyllningen.
16. Fortsätt med resten av chokladganachen och låt sedan stelna i frysen i 10 minuter (återigen valfritt).
17. Häll på resten av fyllningen. Ringla eventuellt överbliven kaffesirap över tårtan och låt tiramisùn stelna övertäckt i frysen i 6–8 timmar.
18. Dekoration
Ta fram tårtan ur frysen cirka 30 minuter före servering.
19. Mjuka upp chokladen mycket försiktigt i mikron – den ska inte smälta. Hyvla sedan spån med en osthyvel på chokladkakans släta yta.
20. Sikta kakao över tårtan och dekorera med chokladspån strax före servering.
Jag har aldrig gjort en tiramisu så ska nog testa detta snart. Har ni bakat de ?
KIlle född 1992, utbildad bagare/konditor i Helsingborg.
Framtida mål är resa mycket och att kanske starta eget. Älskar att resa till varma länder, testa nya recept och filmer/serier är något jag tycker om att titta på.